DESPRE GELATO/GELATO NU ESTE INGHETATA

Atunci când vine vorba de gelato, de cele mai multe ori, confuzia creată este una generală – gelato este denumirea utilizată în Italia pentru înghețată și singurul motiv pentru care aromele și textura sa diferă față de înghețata din comerț pe care o cunoaștem cu toții este acela că „așa e în Italia”. Ei bine, nu. Nu pentru că așa e în Italia sunt aromele unui gelato atât de intense și de bogate și textura sa atât de fină și cremoasă, ci pentru că pur și simplu gelato nu e înghețată – e un răsfăț înghețat, dar delicat, un desert din ingrediente naturale, atent alese, pregătite după rețete autentice. Un desert potrivit pe orice vreme, nu doar o înghețată – o pauza delicioasă care așteaptă să fie descoperită.

Și totuși...de ce nu e gelato o înghețată?

Motive sunt destule:

- Pentru înghețată, procentul de grăsime aproximativ este de 20% sau chiar mai mult. În cazul unui gelato, smântâna este înlocuită cu lapte integral, lucru care scade procentul de grăsime până în jurul valorii de 5 – 7% - un desert mai ușor și mai sănătos;
- Mixul pentru gelato se obține la viteze de amestecare mai reduse decât în cazul înghețatei obișnuite, deci amestecul obținut este mult mai dens și mai fin, tocmai datorită volumului mic de aer care rămâne în compoziție – gelato conține până la 25 – 30% aer, în timp ce o înghețată poate conține chiar și 50% aer, ceea ce îi dă o textură mai degrabă aspră, sticloasă;
- Înghețata este servită – cum altfel – înghețată. Gelato este păstrată în condiții speciale, astfel încât temperatura de servire să fie puțin mai ridicată, deci nu înghețată, asigurându-se astfel textura bogată, fără ace de gheață;
- Aromele intense ale unui gelato autentic iau naștere firesc, fără să fie nevoie de potențiatori de aromă sau alte adaosuri – procenul scăzut de grăsime nu încarcă inutil textura produsului, așa cum se întâmplă în cazul înghețatei, motiv pentru care aroma este mai bogată;
- Gelato are o valabilitate mult mai mică față de o înghețată obișnuită, garantând astfel prospețimea fiecărei serviri – poate fi produs zilnic și păstrat sau servit, fără compromisuri privind calitatea, timp de maxim trei zile după obținere, la temperaturi de -12°C / -14°C . Pe de altă parte, înghețata este realizată industrial și, păstrată la temeraturi de -18°C, poate avea termene de valabilitate de peste un an;
- Din punct de vedere al temperaturii de extracție, gelato este un produs proaspăt, care poate fi extras între -9 C și -12 C, în timp ce înghețata este obținută, de regulă, la temperaturi de -6 C, -7 C;
- Poate cel mai important element care face distincția între gelato și înghețată este reprezentat de ingredientele folosite: nici urmă de conservanți, agenţi de emulsionare şi stabilizatori sau potențiatori de aromă într-o gelaterie autentică. Într-o fabrică producătoare de înghețată – rămâne de văzut;

Gelato este un desert. O bucurie care se cere savurată cu înghițituri mici și oameni dragi alături.

Despre Cookies

Folosim cookies pentru funcționalitatea site-ului și pentru a-ți oferi o experiență personalizată pe biancomilano.ro. Prin continuarea navigării, ne oferi acordul tău.