DESPRE GELATO/ISTORIA GELATO

Gelato – un desert pe cât de simplu, pe atât de sofisticat, în care se îmbină cu măiestrie arome intense și o textură fină, inconfundabilă. O delicatesă potrivită pentru orice vreme, care încă de mii de ani, încântă simțurile celor care o încearcă.
Rădăcinile deserturilor înghețate se găsesc în jurul anului 3000 înainte de Hristos, când asiaticii au descoperit că pot consuma gheață zdorbită, aromată în diverse moduri. Cinci sute de ani mai târziu, pentru faraonii egipteni, servirea oaspeților cu o cupă de gheață îndulcită cu jeleu de fructe devine un adevărat obicei, pentru ca mai târziu romanii să transforme consumul de gheață – provenită din jurul vulcanilor Etna și Vesuvius – acoperită cu miere, într-un adevărat ritual culinar.

Și totuși, momentul în care gelato a devenit o adevărată tradiție în Italia a fost perioada renascentistă. Povestea începe atunci când faimoasa familie Medici din Florența a dat, în căutarea unui desert înghețat desăvârșit, startul unui concurs. Unul dintre participanți, pe numele său Ruggeri, fermier și bucătar de ocazie, a câștigat competiția cu un delicios desert pe bază de gheță și suc dulce de fructe, asemănător șerbetului din zilele noastre, devenind instantaneu o figură de referință printre localnici. Veștile privind talentul bucătarului amator au circulat repede, iar Caterina de Medici l-a luat, fără să stea prea mult pe gânduri, alături de ea în Franța, pentru ca specialitatea devenită deja celebră să facă parte din meniul conceput pentru nunta sa cu viitorul rege al Franței, convinsă fiind că Ruggeri este singurul care ar fi putut ține piept deserturilor sofisticate pregătite de chef-ii francezi.

Istoria continuă cu aceeași familie Medici care, mai târziu, la sfârșitul anilor 1500, îl angajează, cu ocazia vizitei pe care regele Spaniei le-o face, pe faimosul artist și arhitect Bernardo Buontalenti, cu scopul ca acesta să pregătească ceva cu totul deosebit, pe măsura ocaziei. Folosindu-se de calitățile sale desăvârșite de bucătar, acesta reușește să se prezinte în fața regelui depășind toate așteptările, cu un desert elaborat, dar mai ales delicios, cu o bază înghețată, dar cremoasă – desertul pe care astăzi îl numim gelato.

Totuși, deși Buontalenti este recunoscut, pe bună dreptate, ca fiind inventatorului deliciosului răsfăț, nu este el cel care a adus gelato în fața întregii lumi. De lucrul acesta a avut grijă Francesco Procopio dei Coltelli, un italian care a schimbat Palermo cu Parisul. Acesta a deschis în Paris o cafenea care curând a devenit linia de plecare a tuturor noutăților vremii: de la soiuri de cafea exotică, la cele mai alese sortimente de ciocolată și până la o variantă îmbunătățită de gelato, servită atent, în cupe speciale. The Procope, pentru că așa se numea cafeneaua, s-a bucurat de un succes răsunător, devenind în scurt timp celebră nu doar în întreaga Franță, ci și în multe alte regiuni ale Europei.

Călătoria celebrului desert către America a început în jurul anului 1770, când Givanni Basiolo a adus gelato la New York, acesta fiind și momentul în care se face diferențierea între Sorbetto și gelato autentic (prin adăugarea de lapte în compoziția celui de-al doilea ), dar și începutul producției industriale, de masă, a înghețatei americane, mult mai aerată și mai puțin densă, acea înghețată pe care o cunoaștem cu toții și pe care o găsim în comerț.

Călătoria, deși atât de îndelungată este, totuși, departe de a fi ajuns la final: aromele sunt tot mai diverse, rețetele se reinventează neîncetat, combinațiile sunt din ce în ce mai inedite și mai surprinzătoare. Povestea continuă, dar un singur lucru rămâne neschimbat – bucuria din fiecare linguriță de gelato autentic savurat alături de oameni dragi.

Despre Cookies

Folosim cookies pentru funcționalitatea site-ului și pentru a-ți oferi o experiență personalizată pe biancomilano.ro. Prin continuarea navigării, ne oferi acordul tău.